Wat doe jij voor een goede mondgezondheid?

Vorige week was ik op een cursus die ging over darmklachten zoals het prikkelbare darmsyndroom, maagzuur, darmklachten, opgeblazen buik, slechte vertering en opname, wisselende ontlasting, etc. Het komt helaas veel te vaak hoor. En nee, dit hoort echt niet! Ik heb soms zelfs cliënten die niet maar van huis durven omdat ze altijd een toilet in de buurt willen hebben. Of cliënten die elke dag weer een harde pijnlijke buik hebben.

Gelukkig nemen velen tegenwoordig geen genoegen met de woorden van de huisarts zoals ‘het is stress’ ‘je hebt gewoon pech, je kunt er niets aan doen’. Onzin! Aan alles kun je wat doen!

Ik leg vaak uit dat onze leefstijl van nu niet meer te vergelijken is met vroeger. Minder optimale voeding, antibiotica gebruik, alcohol, te veel eetmomenten, stress, etc… Onze darmen kunnen hier vaak heftig op reageren. Als voorbeeld geef ik dan een leaky gut, oftewel lekkende darm!

Je darmen zijn erg belangrijk voor de opname van voedingstoffen. Je dunne darm is doorlaatbaar, maar alleen voor minuscule deeltjes die erdoor mogen. De wand van je dunne darm is bekleed met je darmslijmvlies en dit darmslijmvlies is de portier naar je bloed. Via je bloed gaan de voedingsdeeltjes eerst naar je lever om zo nodig te ontgiften en vervolgens naar alle cellen in je lichaam die vitamines en mineralen nodig hebben

Maar… er kunnen heftige problemen ontstaan als je darmslijmvlies ontstoken of beschadigd raakt. Er kunnen dan gaatjes in de darmwand komen waardoor je mogelijk een ‘lekkende darm’ kunt krijgen. Door deze grotere gaatjes kunnen er allerlei bacteriën, gifstoffen, parasieten en voedselmoleculen in je bloed terecht komen die daar niet horen. Je immuunsysteem moet dan overuren gaan draaien, want dat wil al deze indringers eruit hebben. Dit betekent een overbelasting van je immuunsysteem, maar kan ook je hormonen uit balans gooien. Daarnaast geeft dit ook veel darmklachten...

Too much!

Als je per ongeluk met je fiets door een glasscherf rijdt, kan je fietsband dat meestal wel aan. Rijd je er dertig keer achter elkaar doorheen, dan is de kans op een lekke band groot. Hetzelfde geld voor je darmwand. Gelukkig zijn wij heel erg sterk, maar realiseer wel dat er veel irriterende stoffen zitten in onze normale dagelijkse voeding. Denk bijvoorbeeld aan meerdere antibiotica kuren, heel veel suiker, alcohol, te veel agressieve tarwe, etc. Een beetje van alles kan je darm prima verwerken, maar iedere dag een agressieve aanval is zelfs de sterkste darm teveel helaas. Al helemaal als je veel stress ervaart in je dagelijkse leven.

Lekkende darm én lekkende mond

Maar… er bestaat ook een leaky mouth oftewel een lekkende mond! Dit komt door het heftige ontstoken tandvlees. Hierdoor heb je een broeihaard van bacteriën in je mond en dit brengt de mondflora uit balans. Dit brengt vervolgens de darmflora uit balans via het speeksel (dagelijks 1-1,5 liter) dat we inslikken.

Maar… nu het belangrijkste! De bacteriën en gifstoffen in de mond verzwakken het tandvlees zodanig dat deze direct vanuit de mond in onze bloedbaan terecht kunnen komen.

Het bloed wordt zo als het ware geladen met ‘gif’. Dit heeft als gevolg dat er in het HELE lichaam sneller ontstekingen ontstaan.

Het is niet voor niets dat de mond daarom ook wel ‘de poort van onze gezondheid’ wordt genoemd.

Als jij jouw gezondheid op alle vlakken wilt aanpakken moet je dus ook op je mondgezondheid letten! Jarenlang negeerde ik dit zelf omdat ik het niet belangrijk genoeg vond (en omdat ik flossen haat haha). Echter besef ik nu steeds meer hoe belangrijk gezond tandvlees is door alle klachten die ik zie in mijn praktijk en alle studies die ik lees.

Test test test…

Er zijn twee belangrijke manieren hoe je kunt testen of jouw tandvlees gezond is.De eerste is de kleur. Gezond tandvlees is roze. Des te meer het tandvlees ontstoken is des te roder de kleur.. Het belangrijkste aspect is wel dat gezond tandvlees niet bloed… Test dit met een tandenstoker bijvoorbeeld. Beweeg de rager/tandenstoker tussen de tanden op en neer. (Je hoeft echt niet voorzichtig te zijn). Hoe sneller het tandvlees bloed des te meer het tandvlees ontstoken is.

Ik heb voor jullie wat tips op geschreven wat je kunt doen om jouw mondgezondheid te verbeteren!

 1. Poets twee maal daags en vergeet ook je tong niet! Op je tong zitten vaak veel bacteriën.

 2. Gebruik dagelijks een tandenstoker of rager en gebruik het liefste GEEN flosdraad. Op deze manier kun je de biofilm (tandplak) die zich tussen de tanden bevindt verwijderen.

 1. Bezoek 1-2 maal per jaar een mondhygiënist om eventuele tandsteen te verwijderen.

 2. Zorg ervoor dat je voldoende Omega 3 binnenkrijgt en vul indien nodig aan met een supplement. Zoals algenolie bijvoorbeeld! Omega 3 zorgt ervoor dat je tandvlees goed gezond blijft en het remt ontstekingen in je lichaam.

 3. Heb je al ontstoken tandvlees dan is het supplement co-enzym Q10 (bij voorkeur: Ubuiqunol en niet Ubuiqunone) een mooie stof. Q10 wordt vaak gebruikt als natuurlijk antibioticum om tandproblemen mee te behandelen.

 4. Heb je vaak een vitamine b12 tekort én ook ontstoken tandvlees? Hou dan ook goed je vitamine b12 status in de gaten.

 5. Minimaliseer het gebruik van suiker. Suiker ondermijnt een goede werking van de mondflora + de algehele weerstand van je mond daalt.

 6. Eet regelmatig rauwe voeding. Rauwe voeding stimuleert de speekselcellen tot de aanmaak van speeksel. Speeksel beschermt de tanden weer tegen tanderosie. Win-win dus!

Ik hoop jullie hier mee weer wat nieuws te hebben geleerd!

Neem je gezondheid nooit voor lief. Investeer elke dag weer in de beste versie van jezelf.

Good luck!

Liefs,

Iris

Blogcategorieën

Recente blogs
Volg mij!
 • Pinterest Social Icon
 • Instagram Social Icon
 • Facebook Social Icon

Contact?

Bellen kan altijd! Vul hieronder het formulier in ik neem zo snel mogelijk contact met je op.

Openingstijden praktijk

Maandag:    09.00 - 17.00 u

Dinsdag:      09.00 - 17.00 u 

                  20.00 - 22.30 u

Woensdag:  09.00 - 17.00 u

Donderdag:  09.00 - 17.00 u 

                  19.00 - 21.30 u

Vrijdag:        09.00 - 17.00 u

Archief

©2023 by Thyme. Proudly created with Wix.com

 • White Facebook Icon
 • White Instagram Icon
 • White Pinterest Icon
 • White Twitter Icon
 • White TripAdvisor Icon

Diëtistenpraktijk Fit met Iris

Frederik van Eedenplein 4

Hazerswoude-Rijndijk (vlakbij Leiden)

info@fitmetiris.com

 • Grey Facebook Icon
 • Grey Instagram Icon

06-22489144