Waarom je fruit beter kunt eten!

Iedereen weet dat fruit eten goed is voor je gezondheid. De inname van fruit verlaagt het risico op verschillende soorten ziektes, want er zitten vitamines, mineralen en fytonutriënten in. In fruit zit echter ook (vruchten)suiker. Hoeveel fruit kun je het beste per dag eten?

Eigenlijk is het antwoord heel simpel… Eet alles, dus ook fruit, met mate!

Maaar, heel veel mensen komen niet eens aan de 2 stuks fruit per dag. Zonde! Het is onwijs lekker en makkelijk mee te nemen.

Elke dag 2 stuks fruit is onwijs goed voor je gezondheid. Maar let op, dan bedoel ik niet 2 bananen terwijl je hele dag op je kont zit. Dan zou ik echt meer voor zuur fruit gaan zoals bramen, frambozen, bosbessen, etc. Hier zitten net even wat minder fruitsuikers in.

Fruit bevat fructose, maar dit heeft niet heel veel negatieve effecten op je gezondheid. Fructose wordt wel een probleem zodra het aan voedingsmiddelen wordt toegevoegd in de vorm van suiker, honing en diksap, het concentraat van vruchtensap, etc. Denk bijvoorbeeld aan ontbijtkoek waarbij het eerste ingrediënt vaak fructose-glucosestroop is…. Die zou ik lekker laten staan hoor! Of aan een smoothie met banaan en mango....

Tip: Probeer fruit vooral te eten of maak er een lekkere groene smoothie mee (met veel groente erbij dus). Laat vers geperste sappen met alleen fruit liever staan.

Eet je fruit!

Ik noem vruchtensappen eigenlijk gewoon ‘suikerwater’. Vooral voorverpakte vruchtensappen met heeel veel fruitsuikers vind je lichaam én je bloedsuikerspiegel niet echt leuk. Alle enzymen en andere voedingstoffen zijn daarnaast ook vervlogen als je het koopt..

Je kunt het beter eten! Fruit verzadigt. Vruchtensap niet. Vezels zorgen voor verzadiging, maar sap heeft geen vezels meer. Je zit minder snel vol en je bent sneller geneigd om weer te gaan eten. Of een nieuw glas vruchtensap te nemen….

Maar in vruchtensap zitten toch vitamines Iris?

Klopt, maar veeeel minder dan in de hele vrucht. En de grote hoeveelheid suikers vind je lichaam niet zo leuk!

Uitleg:

De vezels van de vrucht zijn de beveiligers van de natuurlijke suikers. In je lichaam zorgen ze ervoor dat de suikers rustig aan vrij komen in de bloedbaan. Maar bij een glas vruchtensap gaat dat niet helemaal goed. De snelle suikers (zonder vezels) zorgen dan voor een snelle stijging van je bloedsuikerspiegel. Terwijl we die juist lekker stabiel willen houden voor een optimale gezondheid.

Tips voor het eten van meer fruit:

 • Maak het eten van fruit een beetje leuk. Maak er een feestje van! Anders kan die appel elke dag best wel saai worden. Verwerk bijvoorbeeld een lekker appeltje met kaneel in je bakje bio kwark of door je havermout. Appel is vooral extra lekker me wat kaneel/koek-speculaaskruiden en rozijntjes/vijgen, etc.

 • Ook lekker is een gebakken appeltje met kaneel en walnoten. Mmm!

 • Neem altijd standaard een stuk fruit mee in je tas. Denk aan een appel, mineola, kiwi, bakje met bosbessen, etc.

 • Koop een beschermdoosje voor je appel of banaan. Erg handig! Tip: deze kun je o.a. bij de Action vinden

 • Maak wat vaker een groene smoothie met 1 of 2 stuks (zuur) fruit erin. Zo heb je gelijk alweer wat fruit binnen. Let op: ook altijd wat groente in je smoothie hoor ;)

Zorg ook altijd voor een volle fruitmand in huis! En zet deze vooral in het zicht.

Zo kun je vaak wat makkelijker aan die 2 stuks fruit per dag komen omdat die gezellige, kleurrijke mand in het zicht staat.

Toevallig had ik afgelopen week een super lekkere en volle fruitmand. Fruit stuurde mij namelijk een box vol met mandarijnen, appels, bananen, kiwi’s, peren, pruimen, cherry tomaatjes, nectarines, wilde perziken, mineola’s, cactusvijgen en een drinkkokosnoot! Mmmm daar kun je mij heeeel blij mee maken.

Ik hou onwijs van kokoswater dus daar was ik wel erg blij mee. Ik moet dan gelijk weer aan Bali en Gambia denken haha. En, die fruitsuikers van het kokosnoot water vallen best mee gelukkig. In vergelijking met een mango-perzik smoothie.... ;)

Ook leuk: fruit.nl verkoopt ook drinkokosnotenboxen. Met een speciale boor zodat je je kokosnoot wel lekker makkelijk open kunt maken.

Wil jij dit ook proberen? Ik heb een kortingscode (geldig tot 30 september) waarmee je 15% korting krijgt bij een fruitbox naar keus.

Kortingscode: IRIS15

Succes!!

Liefs,

PS. Klik hier voor een leuk recept voor een groene smoothie én lees waarom je deze niet moet drinken maar echt moet 'op eten'!

Blogcategorieën

Recente blogs
Volg mij!
 • Pinterest Social Icon
 • Instagram Social Icon
 • Facebook Social Icon

Contact?

Bellen kan altijd! Vul hieronder het formulier in ik neem zo snel mogelijk contact met je op.

Openingstijden praktijk

Maandag:    09.00 - 17.00 u

Dinsdag:      09.00 - 17.00 u 

                  20.00 - 22.30 u

Woensdag:  09.00 - 17.00 u

Donderdag:  09.00 - 17.00 u 

                  19.00 - 21.30 u

Vrijdag:        09.00 - 17.00 u

Archief

©2023 by Thyme. Proudly created with Wix.com

 • White Facebook Icon
 • White Instagram Icon
 • White Pinterest Icon
 • White Twitter Icon
 • White TripAdvisor Icon

Diëtistenpraktijk Fit met Iris

Frederik van Eedenplein 4

Hazerswoude-Rijndijk (vlakbij Leiden)

info@fitmetiris.com

 • Grey Facebook Icon
 • Grey Instagram Icon

06-22489144