Mijn favoriete power smoothie recept me tips hoe je nóg meer van jouw smoothie kunt profiteren

Wil je op een gezonde manier je dag beginnen? Ben je op zoek naar een gezond tussendoortje waarmee je direct je gezondheid een zetje in de rug geeft? Lees dan snel verder!


Zoals jullie weten ben ik elke dag bezig met gezondheid. Niet alleen in mijn praktijk, maar ook voor mijzelf natuurlijk. Practice what you preach….


Ik ben daarom gek op groene smoothies. De ideale manier om meer groente binnen te krijgen en aan die ruime 300 gram groente per dag te komen. Daarnaast drink ik ook graag een groene smoothie na het sporten, maar dan doe ik er wel een schepje (plantaardige) eiwitpoeder bij voor de extra eiwitten!


Let op: een groene smoothie maak je in een blender, met als ideale verhouding 60/70% bladgroenten en 40/30% fruit. Het ‘groen’ overheerst dus.


Foto bron: Culy


Mijn favoriete smoothie recept:

 • 1 kleine rode biet (bietjes zijn net zo krachtig als de kleur zelf)

 • 1 grote hand spinazie (plant powerrrr)

 • 200 ml plantaardige melk zoals amandelmelk of rijstemelk/hazelnootmelk

 • 250 gram bevroren rood fruit (half diepvriesdoosje)

 • 1 (bevroren) banaan

 • ½ avocado (vol goede vetten)

 • 1 lepel havervlokken/havermout of kokosvlokken (extra vezels en een lekkere bite)

 • Optioneel: 1 schep (plantaardige) eiwit poeder met smaakje


Niet alleen de kleur van deze power smoothie vrolijkt mij op, maar ook de gezondheidsvoordelen natuurlijk! Door het bevroren rood fruit en de avocado wordt de smoothie lekker romig en dik.


Ik zet de voordelen van deze power smoothie nog even kort voor je op een rijtje.


Waarom er een halve avocado in zit:

Vetten: Jouw lijf heeft vetten nodig om die vitaminen en mineralen uit je smoothie te kunnen opnemen, transporteren en vooral: te gebruiken in het lichaam. En dan bedoel ik niet een lullig scheutje hennepzaadolie of een eetlepel chiazaad. Gewoon, een eetlepel écht vet, anders telt het niet. Een smoothie zonder een vet is dus eigenlijk zonde. Je profiteert zo veel minder van alle voordelen.

Tip van mij: denk aan een lepeltje kokosolie/olijfolie/lijnzaadolie/hennepzaadolie, een halve avocado, volle bio yoghurt, etc. En ook bij vetten geldt: afwisseling is belangrijk!

Waarom de smoothie romig is en er haver/kokosvlokken bij zitten:

Enzymen: Oh ja. Rauwe groenten en fruit hebben de voorkeur, want ze zitten barstensvol enzymen. En dat is ook zo. Maar dat betekent niet dat je zelf geen enzymen meer nodig hebt om ze te kunnen verteren. (enzymen zijn hulpstofjes in je lichaam die helpen met het verteren). Bij het wegklokken van een groene smoothie (lekker makkelijk, zo hup voor je werk in de file) sla je een hele verteringsstap over. Een HELE belangrijke: kauwen. We hebben niet voor niets tanden en speeksel toch? In de mond wordt de voeding die je eet gemengd met het speeksel. In speeksel zit al een enzym, die je nodig hebt om zetmelen en fruitsuikers te kunnen verteren.


Klok jij je groene smoothie even snel naar binnen, dan vermeng je het dus niet met speeksel, komt de voorvertering niet op gang en moet alles dus worden afgebroken in de dunne darm. Dat lukt vaak niet. Daardoor krijgt je darmflora een feestmaal: half-verteerde suikers en andere voedingsstoffen. De suiker-etende bacteriën vermenigvuldigen zich terwijl ze genieten van jouw half verteerde smoothie. Gevolg: opgeblazen gevoel, en een buik als een ballon! En dat willen we juist niet toch?


De oplossing is te zorgen dat je de smoothie wél goed verteert! Kauw dus echt op je smoothie. Gooi hem ook niet in één keer hup snel naar binnen: het is minimaal 4/5 porties groenten en fruit in één keer. En dat is m nou juist…

'''Wie heeft het ooit voor elkaar gekregen om 5 volledige porties groene en fruit in één keer naar binnen te gooien? Ik nog niet hoor haha! Ook al eet ik het heel veel.''


Daarom is mijn power smoothie dus niets voor niets zo lekker dik en romig. Een goede smoothie kun je namelijk niet in een keer wegklokken. Het moet een dikke substantie zijn en net zo worden weggeslikt als na gewoon voedsel gekauwd te hebben.


Tip van mij: Drink je smoothie dus liever rustig op of verdeel hem over de dag. Je kunt m bijvoorbeeld ook uitlepelen en er een smoothie bowl van maken met wat lekkere toppings zoals muesli/havervlokken/kokosvlokken etc. Zo ben je ook gelijk weer extra aan het kauwen. Win-win dus!

Tips bij het maken:

Voor de groene smoothies geldt dat je in feite met alle bladgroenten kan variëren. Maar ik zou aanraden met de ‘zachte’ smaken te beginnen zoals spinazie, veldsla, winterpostelein of andijvie. Doe geen boerenkool in je smoothie ivm darmklachten en je schildklier. Voeg (seizoens)fruit toe om de smaak lekker te maken; een banaan werkt altijd, maar je kunt ook kiezen voor sinaasappels (in z’n geheel), ingevroren (blauwe) bessen, een appel of een peer. Verse kruiden zijn ook lekker om te gebruiken: munt of citroenmelisse. Peterselie en koriander zijn weer wat sterker van smaak. Maar vergeet ook geen gember bijvoorbeeld. Heerlijk nu het weer wat kouder is buiten!

Een lekkere combi om rustig mee te beginnen: komkommer, peterselie, appel, limoen en munt.


Liefs,


Iris


Let op: Voeding is en blijft altijd persoonlijk. Geslacht, leeftijd, genetische aanleg, activiteit, voorkeur, gewoonten en hormonen spelen allemaal een belangrijke rol. Ieder lichaam is anders en iedereen is uniek. Er bestaat namelijk geen ‘gouden’ weg en het perfecte ‘dieet’ bestaat ook niet. Wel de perfecte leefstijl, en dat is wat voor jou werkt én goed voelt! Daarom is het belangrijk om zelf te ervaren wat bepaalde voedingsmiddelen met jou doen. ‘Je bent wat je eet, opneemt, verteert en verdraagt’. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld niet goed tegen groene smoothies. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Ga goed met bovenstaande tips aan de gang om meer profijt te hebben van jouw groene smoothie. En; koop een goede blender natuurlijk!

Blogcategorieën

Recente blogs
Volg mij!
 • Pinterest Social Icon
 • Instagram Social Icon
 • Facebook Social Icon

Contact?

Bellen kan altijd! Vul hieronder het formulier in ik neem zo snel mogelijk contact met je op.

Openingstijden praktijk

Maandag:    09.00 - 17.00 u

Dinsdag:      09.00 - 17.00 u 

                  20.00 - 22.30 u

Woensdag:  09.00 - 17.00 u

Donderdag:  09.00 - 17.00 u 

                  19.00 - 21.30 u

Vrijdag:        09.00 - 17.00 u

Archief

©2023 by Thyme. Proudly created with Wix.com

 • White Facebook Icon
 • White Instagram Icon
 • White Pinterest Icon
 • White Twitter Icon
 • White TripAdvisor Icon

Diëtistenpraktijk Fit met Iris

Frederik van Eedenplein 4

Hazerswoude-Rijndijk (vlakbij Leiden)

info@fitmetiris.com

 • Grey Facebook Icon
 • Grey Instagram Icon

06-22489144