Hoe zet je de eerste stappen naar een betere en fittere versie van jezelf?

Hoe zet je nieuwe (sport/gezondheids)doelen makkelijk om tot acties zonder gelijk heel je leven om te gooien?

Het feit dat mensen denken dat ze gelijk hun hele leven moeten omgooien om gezond te eten/leven is nergens voor nodig! Ik zeg altijd: gezondheid gaat over de juiste balans. Je hoeft echt niet gelijk alles om te gooien en alleen maar ‘nee’ te knikken om iets aan je gezondheid te doen.

Met hulp van een aantal kleine ‘basisregels’ kun je je van binnen én buiten namelijk al snel veel beter voelen.

Hier onder lees je mijn tips om jouw goede voornemens (die heb je waarschijnlijk altijd, dus ook in februari) te veranderen in een lange termijn aanpassingen en de leefstijl die bij jou past.

1: Stap voor stap

Begin niet met ik moet 2 keer sporten per week om mijn doelen te kunnen behalen, nee begin met een klein haalbaar doel zoals bijvoorbeeld 1 keer sporten in de week. Dan kun je het ook echt een gewoonte laten worden. Stel een doel voor de lange termijn. Richt je op wat je wel kunt! Als je kleine veranderingen toe past, omzeil je namelijk de automatische weerstand van je hersenen tegen 'nieuw' gedrag. Te grote veranderingen mislukken namelijk snel en zorgen voor angst/stress.

Daarnaast moet je het wel stap voor stap doen. Er bestaat geen quick fix. Ja… dat vertellen ze jou misschien.. Maar dat is vaak een programma met een giga calorietekort en een stiekeme strategie met allerlei regels en dingen die je niet mag. Je valt er van af. Maar… een oplossing voor de lange termijn is het niet! Want weet jij na dat crash dieet hoe je moet gaan eten? Wat je dan het beste kunt eten? Hoe je niet weer terug gaat vallen? Heb je de oorzaak nou echt aangepakt? Nee! Je vervangt niet stap voor stap jouw ongewenste gewoontes door gewenste varianten, want dat is een proces wat veel tijd kost. Gevolg: na een paar weken crashen val je vroeg of laat alsnog terug in je oude patroon, met als bonus wellicht nog wat extra kilo’s…

Die ongezonde gewoontes die je probeert te veranderen zijn waarschijnlijk pas in enkele jaren ontwikkeld. Als we dat weten, hoe kunnen we dan verwachten dat we totaal anders gaan denken in een paar dagen, weken of zelfs maanden? Het duurt misschien langer dan verwacht, maar denk er wel aan dat goede voornemens niet vandaag of morgen bereikt kunnen worden!

1. Houd het bij één voornemen/verandering, zet hem op papier en maak hem specifiek. Hang hem op. 2. Beslis wat je nodig hebt om jouw voornemen te bereiken 3. Beslis welke acties winstgevend zijn 4. Beslis welke acties en situaties je tegenwerken en hoe je ze kan vermijden/oplossen

2: Mindset

Zie alle aanpassingen in jouw leven niet perse als een zogenaamd goed voornemen, maar gewoon echt als een investering in jezelf. In je gezondheid! Zo krijg het al een hele andere lading.

Het moet namelijk een mindset/lifestyle worden. Zie het daarom niet alleen als een goed ‘voornemen’. Als je jouw leefstijl wilt veranderen, kun je je beter focussen op de weg er naar toe en je doel hierbij voor ogen houden. Zie ‘anders eten’ bijvoorbeeld absoluut niet als een dieet maar als een leefstijl die GEEN einddatum kent.

Zie een faalmoment als een leermoment.

Veel mensen geven te snel op, ze maken een fout en geven hun goede voornemens dan helemaal op. Als jij besloten hebt om minder te snoepen en dan ineens een zak vol snoep opeet betekent dit niet dat jouw goede voornemens helemaal niets meer waard zijn. Na dat je per ongeluk een ei uit een doos laat vallen, laat je de rest toch ook niet gelijk vallen? Kleine fouten betekenen dus niet dat je gefaald hebt! Iedereen kan een keer een fout maken, het is slechts een hobbel in de weg waar we overheen moeten. Zie daarom faalmomenten als leermomenten. Waar ging het fout ? Was je moe toen je die reep chocolade op had? Had ik te weinig gegeten op die dag? Analyseer en reflecteer!

3: Microbewegingen - Sitting is killing

Naast voldoende bewegen en effectief sporten, moet je natuurlijk ook letten op de andere uren waarin je niet sport en veel zit. Lang zitten is namelijk niet goed voor je gezondheid. Als je een kantoorbaan hebt kun je dit zitten heel goed onderbeken met micro-bewegingen. Denk aan 15 squats na elk toiletbezoek, een rondje wandelen in je pauze, om de 20 minuten even opstaan, etc. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de nadelen van lang zitten voor tegengegaan worden als je elke 20 minuten minstens een keer opstaan. Je kunt de app Big Stretch Reminder downloaden op je computer. Erg handig!

-Functionele bewegingen

Bauw functionele bewegingen in; beweeg op het moment dat er toch al iets moet gebeuren. Pak de trap, loop rond als je wordt gebeld, ga op één been staan tijdens het tanden poetsen etc. Ook kun je denken aan staand vergaderen, een sta- bureau regelen, blijven staan als je met het OV reist, een bushalte eerder uit stappen etc.

-Oefeningen aan je bureau

Doe regelmatig wat oefeningen achter je bureau. Leg je hoofd bijvoorbeeld op je schouders en doe dit 20 seconden naar iedere kant. Rol je schouders 20 seconden naar achteren. Doe een ‘bureau-push-up’, plaats je handen daarbij iets wijder dan je schouders op je bureau. Ga op je tenen staan zodat je gemakkelijker naar voren kunt buigen en ga tien keer heen en weer. Ook heb je tegenwoordig zit-sta bureaus.

4: Maak een motivatie bord en hang daily reminders op

Denk aan een foto of iets anders dat je ergens opvallend op zou kunnen hangen als een dagelijkse herinnering aan jouw doelen. Op de koelkast bijvoorbeeld, in je kledingkast, in het kastje van de badkamer. Maar denk ook aan een grote poster met al jouw doelen en overwinningen. Visualiseer!

Heb je hier extra hulp bij nodig? Dan ben je van harte welkom in mijn praktijk. Ik help je graag!!

Lees hier meer.

Liefs,

Iris

Blogcategorieën

Recente blogs
Volg mij!
  • Pinterest Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • Facebook Social Icon

Contact?

Bellen kan altijd! Vul hieronder het formulier in ik neem zo snel mogelijk contact met je op.

Openingstijden praktijk

Maandag:    09.00 - 17.00 u

Dinsdag:      09.00 - 17.00 u 

                  20.00 - 22.30 u

Woensdag:  09.00 - 17.00 u

Donderdag:  09.00 - 17.00 u 

                  19.00 - 21.30 u

Vrijdag:        09.00 - 17.00 u

Archief

©2023 by Thyme. Proudly created with Wix.com

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • White Pinterest Icon
  • White Twitter Icon
  • White TripAdvisor Icon

Diëtistenpraktijk Fit met Iris

Frederik van Eedenplein 4

Hazerswoude-Rijndijk (vlakbij Leiden)

info@fitmetiris.com

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon

06-22489144