Waarom zijn hormonen nou zo belangrijk voor jouw gezondheid?

Veel huidige diëten, trainingsmethodes en leefstijladviezen kunnen je hormonen uit balans brengen. Hierdoor kun je je futloos voelen, verlies je juist spiermassa en kun je allerlei gezondheidsklachten krijgen. Die disbalans in je hormonen is het gevolg van verkeerde voeding (wat niet bij jouw lichaam past), te weinig/verkeerde beweging, stress en slaapgebrek, en die leiden VAAK tot een grotere eetlust en vetopslag. De laatste tijd wordt er dan ook veel over hormonen gepraat. Denk aan de hormonen cortisol, insuline, adrenaline, oestrogeen, etc. Hormonen regelen namelijk alles in het lichaam! Je voelt je blij, fit en energiek als je hormoonsysteem in balans is. Een gezonde hormoonbalans is namelijk de basis voor een gezond lichaam. Helaas zijn hormonen erg gevoelig voor veranderingen. Wanneer er één hormoon uit balans is heeft dit direct gevolgen voor de andere hormonen die op hun beurt ook weer uit balans kunnen raken.

Hier lees je een voorbeeld van een hormonale disbalans. PCOS! Klik hier

Voorbeeld: Zie het als een muzikaal orkest, wanneer er een instrument uitvalt of uit balans is, speelt het gehele orkest vals!

Hoe werken hormonen?

Dat je als mens kunt functioneren hangt in belangrijke mate af van de werking van je hormonen. Hormonen zorgen voor homeostase in je lichaam, een evenwichtstoestand voor de processen in je lichaam. Jouw lichaam wilt altijd in evenwicht zijn. Denk aan een constante temperatuur, de juiste zuurtegraad in je bloed, een normale bloeddruk, etc.

Als jouw hormonale balans verstoord is kunnen er allerlei klachten optreden. Denk aan diabetes type 2 (verstoorde bloedsuikerspiegel, insuline), hormonale migraine, menstruatie klachten, overgangsklachten, huidproblemen, mannelijke kaalheid, schildklier problematiek, slaapproblemen, bijnieruitputting, gebrek aan energie, overgewicht, etc.

Maar, gelukkig kun je erg veel doen met de juiste voeding, stressreductie en effectieve training aan een juiste hormonale balans. Ik kan jou die simpele trucs geven. Het is niet moeilijk namelijk. Je moet alleen even weten hoe jouw lichaam werkt en hoe je jouw hormonen goed kan laten werken.

Lees hier meer over mijn werkwijze!

Blogcategorieën

Recente blogs
Volg mij!
  • Pinterest Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • Facebook Social Icon

Contact?

Bellen kan altijd! Vul hieronder het formulier in ik neem zo snel mogelijk contact met je op.

Openingstijden praktijk

Maandag:    09.00 - 17.00 u

Dinsdag:      09.00 - 17.00 u 

                  20.00 - 22.30 u

Woensdag:  09.00 - 17.00 u

Donderdag:  09.00 - 17.00 u 

                  19.00 - 21.30 u

Vrijdag:        09.00 - 17.00 u

Archief

©2023 by Thyme. Proudly created with Wix.com

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • White Pinterest Icon
  • White Twitter Icon
  • White TripAdvisor Icon

Diëtistenpraktijk Fit met Iris

Frederik van Eedenplein 4

Hazerswoude-Rijndijk (vlakbij Leiden)

info@fitmetiris.com

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon

06-22489144