Gehele interview + eetdagboek met magazine Happy in Shape!

Wie ben ik?

Ik ben Iris, (@Fitmetiris) en ik ben (sport)diëtist, orthomoleculair therapeut, lifestyle coach en personal trainer. Ik heb een grote passie voor gezondheid en het herstellen van ziekte. In mijn eigen praktijk geef ik mijn cliënten mee dat je voeding vóór je kan werken, in plaats van tegen je. Ik hang geen enkel voedingsgeloof aan, maar ik combineer juist vele visies! Ik wil bewust maken, niks opleggen…

En… ik denk ook niet in goed/slecht of gezond/ongezond, maar ik maak onderscheid tussen optimale voeding en minder optimale voeding. Je lichaam labelt producten namelijk niet als ‘gezond’, maar kijkt of deze producten nuttig zijn voor jouw lichaam. Mijn tip: creëer een voedingspatroon dat is afgestemd op jou als persoon én wat past bij jouw gewenste doelstellingen. Het gaat er uiteindelijk om wat werkt voor jou! En, daar wil ik jou natuurlijk zeker bij helpen! Klik hier.

Mijn passie voor gezondheid komt grotendeels ook uit het feit dat ik met voeding mijn PCOS-klachten (acne, overgewicht, haaruitval, overbeharing en stemmingswisselingen) zelf heb kunnen verminderen. ​Neem daarom nooit genoegen met: je kunt niets doen. Leer er maar mee leven…. Bij het prikkelbare darm syndroom kun je zo veel doen om de klachten te verminderen... Waarom weten veel artsen dit niet?!

Wat is je gewicht en lengte?

Ik zeg altijd: gewicht doet er niet toe, wel je verhouding spier en vet (lichaamssamenstelling). Om toch een ‘getal’ te geven geef ik mijn gewicht een cijfer, en dat is een dikke 10 omdat ik alles kan wat ik wil doen en super super veel energie heb. Dit doe ik ook vaak met mijn cliënten in mijn praktijk. Jouw gewicht mag namelijk nooit je level van geluk bepalen…. Gezondheid gaat immers toch ook om geluksmomentjes? En om hoe (energiek) je je voelt?

Lengte: 1.64

Uitleg over hoe je in shape blijft (bepaalde sport, dieet, lifestyle?)

Ik blijf in ‘shape’ door te luisteren naar mijn lichaam. Je hoeft niet te eten omdat de klok een bepaalde tijd aanwijst, eet juist pas wanneer je honger hebt. Daarom doe ik best vaak aan Intermittent Fasting (IF) en eet ik zo veel mogelijk WF/PB (Whole Foods + Plant Based). Ik probeer zo min mogelijk eetmomenten te hebben op een dag, dan is je lichaam tenminste niet continue bezig met verteren. 6/7 keer per dag eten vind ik (vanuit mijn visie) juist uitputtend voor je lichaam! Maar, soms, bij mensen met een hele zwakke vertering zijn kleine maaltijden soms wel weer wat beter.. Zo zie je maar weer hoe persoonsgebonden adviezen zijn.

Ik probeer sowieso 3 x per week te sporten. Maar, soms lukt dat gewoon niet (daar doe ik dus echt niet panisch over). Ik zorg er dan echter wel voor dat ik lekker heb gewandeld in mijn lunchpauze. Ik train het liefst 45 minuten heel effectief.

Lees: total body oefeningen en soms doe ik er wat groepslesjes bij zoals HIT en LXR. Lekker gezellig! Soms loop ik ook graag buiten (alleen in de zon haha, ik ben een echte mooi-weer-loper). Deze manier van trainen wissel ik af met yoga en wat stretchen/foamrollen. Ook vind ik rust en herstel net zo belangrijk als mijn trainingen zelf. Sauna, massages, etentjes, feestjes, etc. horen immers ook bij herstel en gezondheid!

Wat eet je meestal?

Om 07:00 gaat mijn wekker. Het eerste wat ik doe is even goed op mijn ademhaling letten, even rustig wakker worden! Ik probeer niet gelijk mijn mobiel te checken want den ben je gelijk BOOM in de online wereld. Vaak train ik in de ochtend, voordat ik begin met mijn consulten in mijn praktijk. Erg fijn, want mijn praktijk zit in een sportschool. Trainen doe ik meestal op nuchtere maag. Dit doe ik voor een betere insulinegevoeligheid (erg belangrijk voor mij, vanwege mijn PCOS-klachten) en omdat ik het handig vind haha. Echter eet als ik een zware training heb of sportles moet geven, wel vaak een groene smoothie met veel nutriënten (spinazie, bevoren rood fruit, kwart avocado (goede vetten), greens poeder en een groet schep plantaardige eiwitpoeder). Na de training neem ik vaak de andere helft van mijn smoothie. Die neem ik dan mee in een shakebeker. Na mijn sportmomentje pak ik ook vaak een ijskoude douche voor een optimale afvoer van het melkzuur en het zorgt er voor dat je niet zo aan het na zweten bent. Ideaaal!

Als lunch heb ik vaak wat volkoren roggecrackers/zadencrackers met van alles en nog wat Ik maak er een ‘feestje’ van. Denk aan: hüttenkäse, bietenhumus, groentespread, kiemen en een gekookt eitje, plakjes kalkoenfilet, etc. Daarbij eet ik er ALTJD groente zoals een rode paprika, witlof, etc. Dit heb ik allemaal in de koelkast liggen in mijn praktijk. Lekker makkelijk gezien ik het erg druk heb. Maar, voor voedzaam eten maak ik altijd tijd. Practise what you preach! Soms heb ik wel een tussendoortje, maar soms ook niet. Denk aan een appel met wat paranoten (heb je gelijk je ADH selenium binnen) en je bloedsuikerspiegel blijft van deze slimme combinatie mooi stabiel. Maar.. als ik mijn black bean brownies met bietjes heb gebakken is de verleiding te groot natuurlijk!

Mijn avond eten is vaak een salade met voldoende eiwitten , vetten en koolhydraten of een snelle wokmaaltijd. Ik hou van simpel maar voedzaam. Vanavond had ik na mijn les erwtenpasta (nog van gisteren avond) met gewokte spinazie, champignons, zeekraal (goede jodiumbron als je weinig broodeet), cherry tomaatjes en falafel.

Blogcategorieën

Recente blogs
Volg mij!
  • Pinterest Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • Facebook Social Icon

Contact?

Bellen kan altijd! Vul hieronder het formulier in ik neem zo snel mogelijk contact met je op.

Openingstijden praktijk

Maandag:    09.00 - 17.00 u

Dinsdag:      09.00 - 17.00 u 

                  20.00 - 22.30 u

Woensdag:  09.00 - 17.00 u

Donderdag:  09.00 - 17.00 u 

                  19.00 - 21.30 u

Vrijdag:        09.00 - 17.00 u

Archief

©2023 by Thyme. Proudly created with Wix.com

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • White Pinterest Icon
  • White Twitter Icon
  • White TripAdvisor Icon

Diëtistenpraktijk Fit met Iris

Frederik van Eedenplein 4

Hazerswoude-Rijndijk (vlakbij Leiden)

info@fitmetiris.com

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon

06-22489144