Snelle (simpele) tips voor een betere hormonale balans

Hier onder vind je tips hoe je makkelijk en snel op een goede hormonale balans kunt letten. Het zijn gewoon wat handige weetjes. Als jij echt last hebt van een uitblijvende menstruatie, heftige acne, onvruchtbaarheid, etc. Dan raad ik je aan om een afspraak te maken met een goede orthomoleculair therapeut of met mij! Klik hier voor meer info over mijn werkwijze.

Tips:

1: Eet de juiste voeding die bij jouw lichaam past. Dit brengt je hormoonhuishouding weer wat beter in balans. Dat wil zeggen: eet voldoende gezonde vetten (ECHT waar, vermijd vet niet. Let op een inname van sowieso 1 gram vet per kg lichaamsgewicht. Jouw hormonen bestaan uit vet!), vermijd snelle vezelarme koolhydraten (koekjes, gebak, brood, etc.) en let op met (te veel) oppeppers als koffie en zwarte thee.

2: En.. dan moeten we het ondergeschoven kindje niet vergeten natuurlijk. Een goede nachtrust! Tijdens je slaap herstellen al je cellen zich en kom je tot rust. Cortisol, het anti-stresshormoon wordt zo afgebroken. Wist jij dat je als je ouder dan 40 bent veel meer slaap nodig hebt? Gemiddeld wel 9 uur per nacht. Slaap je slecht? Ga dan op zoek naar de oorzaak! Dan kun je al heel veel winst behalen.

Ik heb er ook een blog over geschreven.

3: Vergeet ook niet om voldoende te bewegen. Zo blijven je spieren soepel. Het liefst in de buitenlucht. Zonlicht en zuurstof zijn eigenlijk ook voeding voor je lichaam. Vitamine D is onmisbaar. Bewegen zorgt voor minder stresshormonen, maar trainen met gewichten is ook goed voor je hormonale balans. Zo maak je voldoende groeihormonen aan.

4: Knuffelen als hormoon en geluk booster!

Ons lichaam zit dus echt geweldig in elkaar. Tijdens het geven van een knuffel, of dat nu met een bekende is of met een volslagen vreemde, maakt je lichaam het gelukshormoon oxytoxine aan. Dit hormoon doet veel. Het werkt bijvoorbeeld tegen stress en angst. Het klinkt misschien raar maar bij mensen met veel stress wordt er vaak aangeraden om minimaal 3 keer per dag te knuffelen. Deze frequentie is zelfs werkelijk onderzocht: vrouwen minstens 20 seconden, mannen minstens 30 seconden tot een minuut. Een huisdier kan ook prima natuurlijk. Een heerlijke massage werkt ook goed. Want ook lief en aardig zijn voor jezelf blijkt productie van het knuffelhormoon te stimuleren!

5: Let ook goed op je slaapkwaliteit. Juist een goede nachtrust zorgt voor een hormonale balans. Sommige mensen vergeten dat naast vitale voeding, herstel en beweging het element nachtrust écht onwijs belangrijk is voor een fit en gezond lichaam. Hier mee bedoel ik: een ongestoorde, voldoende lange slaap! Niet alleen om uitgerust wakker te worden, maar ook om te herstellen van een zware work-out, het verwerken van alle prikkels op een dag (zenuwstelsel en hersenen), sterk immuunsysteem, stressbelasting, celreparatie en voor het goed laten verlopen van alle hormonale processen in ons lichaam.

6: Ook de zon is nodig voor een goede hormonale balans. Vitamine D is niet alleen een vitamine, maar ook een hormoon. Een tekort betekent een negatieve invloed op veel functies in je lichaam. Bij een vitaminetekort verbrand je juist sneller, omdat je lichaam minder in staat is om zich goed te beschermen. Ook is vitamine D belangrijk voor je immuunsysteem, stemming, bot-gezondheid en insulinegevoeligheid. In Nederland is de zon in maart tot november, tussen twaalf en drie uur krachtig genoeg om vitamine D3 in de huid te produceren. In de winter (de wintertijd) staat de zon daarvoor te laag.

7: Herken de doorreetfactor. Zo kun je slimme keuzes maken. Voorbeeld: rozijnen in een bakje met noten zorgen ervoor dat je meer eet. Het zelfde geld met verschillende kleuren m&m’s.

8: Het ontspanning mineraal magnesium

In periodes van stress (door een slecht nachtrust bijvoorbeeld) is extra magnesium nodig! Stress ‘vreet’ als het ware dit belangrijke mineraal op. En… als je vaak gestrest bent, zul je merken dat je ook minder (diep) slaapt. Om in een diepe REM- slaap te komen, waarin het immuunsysteem en het lichaam zich hersteld, is er veel magnesium nodig waardoor juist weer veel magnesium verloren gaat. Zo zit je dus in een vicieuze stress-cirkel. Let er dus op dat je voldoende magnesium binnenkrijgt!

Succes!

Liefs,

Iris

Blogcategorieën

Recente blogs
Volg mij!
  • Pinterest Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • Facebook Social Icon

Contact?

Bellen kan altijd! Vul hieronder het formulier in ik neem zo snel mogelijk contact met je op.

Openingstijden praktijk

Maandag:    09.00 - 17.00 u

Dinsdag:      09.00 - 17.00 u 

                  20.00 - 22.30 u

Woensdag:  09.00 - 17.00 u

Donderdag:  09.00 - 17.00 u 

                  19.00 - 21.30 u

Vrijdag:        09.00 - 17.00 u

Archief

©2023 by Thyme. Proudly created with Wix.com

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • White Pinterest Icon
  • White Twitter Icon
  • White TripAdvisor Icon

Diëtistenpraktijk Fit met Iris

Frederik van Eedenplein 4

Hazerswoude-Rijndijk (vlakbij Leiden)

info@fitmetiris.com

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon

06-22489144