Het wondermineraal Magnesium

Een tijd geleden had ik continue last van een trillend ooglid, hoofdpijn, vermoeidheid en spierkrampen. Omdat ik inmiddels goed heb leren luisteren naar mijn lichaam kan ik snel stress of andere klachten herkennen. Hierdoor kan ik op tijd ho, stop of nee zeggen als ik voel dat ik even een stapje terug moet nemen. Maar, bovengenoemde klachten gingen na voldoende rust niet weg.


Heel toevallig las ik toen een artikel van Dr. Carolyn Dean, schrijfster van ‘The Magnesium Miracle’ over het mineraal magnesium. En hee, daar gingen wat belletjes rinkelen! Was het misschien een magnesiumtekort?


Herken je bovengenoemde klachten en sport jij veel, heb je moeite met inslapen, of zoek je gewoon een excuus om chocolade te eten? Lees dan snel deze blog!

Magnesiumtekort Magnesium is net zo belangrijk voor ons als calcium, maar véél minder bekend. Wist je bijvoorbeeld dat na zuurstof en water, magnesium onze derde levensbehoefte is? Ons lichaam heeft dit mineraal hard nodig. In Nederland komt een magnesiumtekort volgens het voedingscentrum bijna niet voor, maar uit onderzoek van de WHO blijkt dat meer dan 60 procent van de mensen wereldwijd tegenwoordig een tekort heeft. Hoe dit precies in Nederland zit heb ik nu niet in cijfers voor jullie, maar ik ga jullie in deze blog uitleggen waarom je magnesium zo hard nodig hebt.


Magnesium voor meer dan 300 functies Magnesium speelt een belangrijke rol bij het maken van enzymen, hormonen en bij de omzetting van voeding in energie. In je lichaam vinden dagelijks wel honderden chemische reacties met behulp van enzymen plaats. Heb je dus een tekort aan magnesium, dan kunnen bepaalde processen minder optimaal worden uitgevoerd. Vaak gaat je lichaam dan kiezen: de meest essentiële processen – je weet wel, die je in leven houden – krijgen voorrang, terwijl de minst noodzakelijke even minder aandacht krijgen. Dan kan het zomaar zijn dat er een oogspiertje begint te trillen, of dat je een tikkie moe wordt.


Spierwerking en melkzuur Elke keer dat je een beweging maakt – misschien wel honderdduizenden keren per dag – gaan er kleine elektrische prikkels door je lichaam die zorgen voor de aanspanning van spieren. Waar calcium zorgt voor spiercontractie, zorgt magnesium juist voor spierontspanning! Magnesium is nauw betrokken bij de prikkeloverdracht van zenuw naar zenuw en van zenuw naar spier. Ook helpt magnesium melkzuur te verwijderen na een zware work-out en het herstel te versnellen. Handig voor de fanatieke sporters onder ons. Als je veel sport verbruikt je lichaam extra magnesium door de bewegingen in je spieren. Daarnaast zorgt een ongebalanceerd leefpatroon, met veel frisfrank, witte bloem, alcohol, koffie medicijnen en roken ook nog eens voor een verhoogde magnesiumbehoefte.

''Heb jij last van spierkrampen, lusteloosheid/vermoeidheid? Misschien is dit het gevolg van een magnesiumtekort. ''


Hoe krijg je genoeg magnesium binnen? Magnesium zit in verse groene groenten, volle volkoren granen, peulvruchten, avocado’s, algen, cacao, noten en zaden. Maar door de uitputting van de grond is het gehalte aan magnesium niet meer zo hoog als het vroeger was. Bovendien krijgen we ook niet zo veel magnesium meer binnen door de bewerking van ons eten. Opletten dus! En... we kunnen ook niet meer elke dag de zoute zee in voor een boost aan magnesium.

Stress en slaap Tot slot is dit ook wel benoemenswaardig: in periodes van stress is extra magnesium nodig! Stress ‘vreet’ als het ware dit belangrijke mineraal op. Als je vaak gestrest bent zul je merken dat je minder diep slaapt. Om in een diepe REM- slaap te komen, waarin het immuunsysteem en het lichaam zich hersteld, is er veel magnesium nodig waardoor juist weer veel magnesium verloren gaat. Zo zit je dus in een vicieuze stress-cirkel. Daarnaast: hoe lager het magnesiumniveau in de cellen, des te gevoeliger je bent voor stress!


Ook verergert een gebrek aan magnesium de gevolgen van stress: een gespannen gejaagd gevoel, hoge bloeddruk en moeite om in slaap te komen. Extra magnesium kan je lichaam dan weer een beetje tot rust brengen. Magnesium is eigenlijk een natuurlijk anti-stress middel en zorgt voor de ontspanning van je spieren en, last but not least ook je hersenen! Handig toch?! Vooral voor de mensen met (spannings) hoofdpijn!


Lees in deel 2 hoe je een magnesiumtekort kunt herkennen en heb ik tips wat je hier aan kunt doen.


Liefs,


Iris

Blogcategorieën

Recente blogs
Volg mij!
  • Pinterest Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • Facebook Social Icon

Contact?

Bellen kan altijd! Vul hieronder het formulier in ik neem zo snel mogelijk contact met je op.

Openingstijden praktijk

Maandag:    09.00 - 17.00 u

Dinsdag:      09.00 - 17.00 u 

                  20.00 - 22.30 u

Woensdag:  09.00 - 17.00 u

Donderdag:  09.00 - 17.00 u 

                  19.00 - 21.30 u

Vrijdag:        09.00 - 17.00 u

Archief

©2023 by Thyme. Proudly created with Wix.com

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • White Pinterest Icon
  • White Twitter Icon
  • White TripAdvisor Icon

Diëtistenpraktijk Fit met Iris

Frederik van Eedenplein 4

Hazerswoude-Rijndijk (vlakbij Leiden)

info@fitmetiris.com

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon

06-22489144