Mijn eigen ‘Fit met Iris’ regenboog salade op de menukaart van Grand Cafe Eight!

Grote liefde

Ik heb een grote liefde voor eten en koken. Je kunt mij een echte ‘foodie’ noemen. Ik wil altijd alles proeven, ga graag buiten de deur eten voor nieuwe inspiratie en ik kan écht genieten van een gezonde maaltijd. Maar, die grote liefde komt ook grotendeels uit het feit dat ik met voeding mijn PCOS-klachten (acne, overgewicht, haaruitval, overbeharing en stemmingswisselingen) zelf heb kunnen verminderen.

'' Ik wil dan ook laten zien dat je voeding voor je kunt laten werken, in plaats

van tegen je''

Wist jij bijvoorbeeld dat voeding ook veel invloed uitoefent op jouw energieniveau, stemming, concentratie en denkpatroon?

Maar dat niet alleen, elke dag kun je weer een keuze maken om je lichaam te geven wat het nodig heeft.

'' Voed jij jezelf of vul jij je lichaam alleen? ''

Met een paar simpele aanpassingen kun je je al snel veel fitter voelen. Geen inkakker na de lunch bijvoorbeeld, geen 4-uur dipjes en geen gegaap meer tussen belangrijke deadlines door. Juist lekker energiek en helder in je hoofd. Dat willen we toch allemaal?

Met de speciale ‘rainbow salad’ die ik voor Grand Cafe Eight in Alphen aan den Rijn heb bedacht zul jij geen last krijgen van een energiedip. De kleurige salade met zoete bietjes, veldsla, appel, paprika, geitenkaas, walnoten, dadels, hennepzaad, kiemen en een dressing van olijfolie en balsamicoazijn zorgen voor een boost aan energie en verschillende essentiële voedingstoffen.

Het verhaal achter de regenboog salade

Ik zeg altijd tegen mijn cliënten dat het heel goed is om er op te letten dat je elke dag alle kleuren van de regenboot eet. Zo krijg je veel meer actieve fytonutrienten binnen. Elke kleur groente of fruit heeft namelijk weer zijn eigen voordeel.

Antioxidanten zijn bijvoorbeeld te vinden in rode, blauwe en paarse groente- en fruitsoorten. Precies onder dat velletje van een bes vind je bijvoorbeeld de zogenaamde flavonoiden. Beta-caroteen is juist te vinden in oranje en gele soorten en in groene groenten zit weer meer vitamine K.

Variatie is dus erg belangrijk! Laat je lichaam daarom nieuwe dingen proeven en beleven. Ga experimenteren in de keuken en verbreed je eethorizon. Probeer andere soorten zoals kaki fruit, pastinaak, aardpeer, etc. en experimenteer in de keuken door je eethorizon te verbreden met nieuwe recepten en voedingsmiddelen. Denk bijvoorbeeld ook aan verschillende soorten champignons (een echte weerstand-booster), peulvruchten (de ideale vleesvervanger en rijk aan vezels), kiemen, probiotica zoals kefir en zuurkool, maar ook zeewier, nori en zeekraal!

Rijk aan kleur én nutriënten

De regenboogsalade is rijk aan kleur. Vooral de bietjes zorgen voor een mooi kleurpatroon. Ik ben trouwens gek op bietjes! Ze zijn heerlijk zoet en zitten vol antioxidanten, complexe koolhydraten en vezels. Ook zijn ze erg goed voor een optimaal werkende lever. De rode kleur is dus net zo krachtig als de groente zelf! Ik verwerk het overal in, in mijn baksels (black bean brownie) maar ook in spreads en in mijn bakje havermout bijvoorbeeld.

Daarnaast bevat de salade ook kiemen. Dit zijn microplantjes die ontspruiten uit zaden, pitten, peulvruchten, etc.

''Tijdens het ontspruiten worden grote hoeveelheden enzymen vrijgemaakt en neemt ook de voedingswaarde toe''

In de regenboogsalade zitten alfalfa kiemen, vól gepakt met good-for-you stofjes. Door het positieve effect op de gezondheid is het erg goed om dit vaker op het menu te zetten. Daarnaast helpen de enzymen in de kiemen mee met het verteren van de maaltijd. Win-win dus!

Ook zeg ik altijd: zonder goede vetten loopt je lichaam vast. Je weet wel, van die stroeve spieren, droge handen/lippen/(hoofd)huid, haaruitval etc. En.. je wilt juist dat je lichaam een goed geoliede ‘machine’ is. Vetten zijn namelijk erg belangrijk omdat ze de kwaliteit, stevigheid en bewegelijkheid van onze lichaamscellen bepalen. Maar hier heb je wel de juiste vetzuurbalans voor nodig. Daarnaast bestaat ons brein ook gedeeltelijk uit vet en hebben ze veel essentiële vetzuren nodig uit onze voeding. Je zenuwcellen hebben bijvoorbeeld vet nodig om signalen door te sturen naar je hersenen. Je kunt je dus een soort van ‘slimmer eten’ haha! De hennepzaadjes, olijfolie, walnoten en de vetten in geitenkaas uit mijn salade helpen hier gelukkig alweer een handje aan mee door wat essentiële vetzuren te leveren voor een goede hersenfunctie! En.. die walnoten en hennepzaadjes geven ook nog is een lekkere bite!

Geen vlees

Ik ben voorstander van een zo veel mogelijk plantaardig voedingspatroon. Niet alleen voor je eigen gezondheid, maar ook voor meer duurzaamheid, eerlijkheid en kwaliteit. Daarnaast bevat vlees weinig vezels en kost het veel van je (verterings)energie. Ik wil laten zien dat je heel goed wat vleesloze dagen kunt hebben in je week, vandaar dat mijn salade geen vlees bevat.

En heel fijn: deze salade is super smaakvol en bevat weinig allergenen zoals gluten en lactose (wel noten). Tevens heb je door de uitgebalanceerde samenstelling en de nutriënten in de juiste verhouding geen energiedip na de lunch. Zo kun je energiek je dag doorkomen!

Ik ben benieuwd of jullie de salade al hebben gegeten of dat je nog van plan bent om deze uit te kiezen. Laat je het mij weten? Dat zou ik erg leuk vinden!

Liefs,

Iris

PS: heb je dit leuke interview met Eight al gelezen?

http://www.grandcafeeight.nl/eight-in-actie/eight-gezond-met-dietiste-en-instagram-fenomeen-iris

Blogcategorieën

Recente blogs
Volg mij!
  • Pinterest Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • Facebook Social Icon

Contact?

Bellen kan altijd! Vul hieronder het formulier in ik neem zo snel mogelijk contact met je op.

Openingstijden praktijk

Maandag:    09.00 - 17.00 u

Dinsdag:      09.00 - 17.00 u 

                  20.00 - 22.30 u

Woensdag:  09.00 - 17.00 u

Donderdag:  09.00 - 17.00 u 

                  19.00 - 21.30 u

Vrijdag:        09.00 - 17.00 u

Archief

©2023 by Thyme. Proudly created with Wix.com

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • White Pinterest Icon
  • White Twitter Icon
  • White TripAdvisor Icon

Diëtistenpraktijk Fit met Iris

Frederik van Eedenplein 4

Hazerswoude-Rijndijk (vlakbij Leiden)

info@fitmetiris.com

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon

06-22489144