Waarom jij ook zou moeten overwegen om bloeddonor te worden!

‘’Dit is geen blog over voeding of beweging, maar over de noodzaak van (bloed)donors. Ik wil je namelijk inspireren om jouw bloed te geven aan mensen die het heeeeel hard nodig hebben. Je geeft dan leven door aan mensen die je niet kent, maar die jou daar de rest van hun leven heeel dankbaar voor zijn.’’

Omdat het kan Een paar weken geleden werd ik weer opgeroepen door Sanquin om bloed te doneren. Ik ben nu al bijna 4 jaar bloeddonor en ik doneer elke keer weer met veel plezier. Gewoon omdat het kan én omdat het HARD nodig is. Echter lag ik deze keer met een ander gevoel in de stoel. Ik volg namelijk de heftige strijd van Viora tegen leukemie. Via een inspirerende Instagram (@viora_) post van deze super kanjer drong het pas écht heel goed tot me door hoe belangrijk mijn bloeddonatie eigenlijk wel niet kan zijn… Er is namelijk continue behoefte aan nieuwe bloed- en stamceldonoren!

Bloed is leven! Zeg dus JA! Jouw bloed kan namelijk levens redden. Levens van slachtoffers van ongevallen en patiënten die een zware operatie ondergaan, maar ook mensen zoals Viora die voor kanker of leukemie worden behandeld, kunnen gered worden met jouw bloed en/of stamcellen. De meeste bloedplaatjes gaan naar patiënten met een kwaadaardige bloedziekte, zoals leukemie. Zij worden behandeld met chemotherapie, die het beenmerg doodt dat bloedplaatjes aanmaakt. Daardoor krijgen ze tijdens de chemotherapie vaak een ernstig tekort. Met bloed van donors kunnen patiënten deze gevaarlijke periode goed doorkomen!

‘Er zijn mensen die soms wel langer dan 2 jaar op andersmans bloed moeten leven…’

Nóg meer redenen om je aan te melden als bloeddonor!

Ik zie het als een uitstapje, even verplicht relaxen op de lekkere ligstoel tijdens de bloedafname en daarnaast is het altijd erg gezellig met het personeel van de bloedbank. En… na afloop krijg je altijd iets lekkers ha-ha! Ook kost je bezoek aan de afnamelocatie niet meer dan een uurtje van je tijd. Het bloed geven zelf duurt zelfs maar 10 minuten! Daarnaast word je bloed getest op 5 infectieziekten, wordt je bloeddruk voor elke donatie gecontroleerd en weet je gelijk je hb-gehalte.

Voor de sporters onder ons; wees niet bang dat je na een bloeddonatie niet zwaar meer kunt trainen. Dit zit tussen je oren! Wel kun je beter op de dag zelf even rustig aan doen. Na zes tot acht weken heeft je lichaam het halve litertje afgenomen bloed al weer helemaal aangemaakt. Met VERS bloed! Je lichaam gaat na een bloeddonatie namelijk heel hard aan het werk om weer nieuw en ‘schoon’ bloed aan te maken. Je kunt het zien als een vorm van ‘aderlaten’ wat ze vroeger vaak toepasten als medische behandeling.

Help je mee?

Sanquin zoekt ALTIJD nieuwe bloeddonors om ervoor te zorgen dat er voldoende bloed beschikbaar is. Veel mensen danken hun leven aan vrijwillige bloeddonors zoals jij (ik hoop dat je je inmiddels al hebt opgeven hoor haha!). Gelukkig zag ik na mijn Instagram post dat heel veel mensen zich al gingen aanmelden of al bloeddonor waren. Dit vond ik zó fijn om te lezen. Hopelijk worden het er na deze blog nóg meer…

Dus heb jij je nog niet aangemeld na het lezen van deze blog? Doe het hier dan snel! Meld je bijvoorbeeld aan met een goede vriend of vriendin, maak er een leuk uitstapje van en verwen je zelf na de bloeddonatie met een lekkere lunch in de stad!

Liefs,

Iris

Blogcategorieën

Recente blogs
Volg mij!
  • Pinterest Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • Facebook Social Icon

Contact?

Bellen kan altijd! Vul hieronder het formulier in ik neem zo snel mogelijk contact met je op.

Openingstijden praktijk

Maandag:    09.00 - 17.00 u

Dinsdag:      09.00 - 17.00 u 

                  20.00 - 22.30 u

Woensdag:  09.00 - 17.00 u

Donderdag:  09.00 - 17.00 u 

                  19.00 - 21.30 u

Vrijdag:        09.00 - 17.00 u

Archief

©2023 by Thyme. Proudly created with Wix.com

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • White Pinterest Icon
  • White Twitter Icon
  • White TripAdvisor Icon

Diëtistenpraktijk Fit met Iris

Frederik van Eedenplein 4

Hazerswoude-Rijndijk (vlakbij Leiden)

info@fitmetiris.com

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon

06-22489144