Rust en Herstel; woorden die jij wel eens vergeet?

In mijn intro gaf ik al aan dat ik rust en herstel net zo belangrijk vind als mijn trainingen zelf. In mijn omgeving zie echter ik veel mensen die heel hard trainen, maar het element herstel onvoldoende aandacht geven. Zonde! Want juist als je herstel belangrijk vind, zul je zien dat je als een speer gaat. Tuurlijk, trainen is ontzettend belangrijk om zó fit en sterk mogelijk te worden. Maar wat misschien nog belangrijker is, is je lichaam de kans geven om te herstellen. Ik zeg altijd; je wordt beter tijdens het trainen, maar al helemaal tijdens het herstel ná de training! En… wanneer je dus niet goed hersteld, vergroot je ook nog is de kans op overtraining. Zonde toch? Daarom wil ik hier graag wat meer over vertellen aan jullie.

Waarom is rust zo belangrijk?

Na een goede training sessie heeft je lichaam voldoende rust nodig om optimaal te herstellen. Alleen dan bereik je de ‘supercompensatie’. Dit wil zeggen dat je lichaam na een training niet alleen hersteld (compenseert), maar ook een hoger niveau heeft om een volgende trainingsprikkel aan te kunnen (de supercompensatie). Letterlijk: het steeds iets sterker worden van je spieren! Ik denk jullie nu wel weten dat je kunt werken met de zogenaamde splitschema’s én dat voeding + de vochtbalans ook hele belangrijke herstelelementen zijn.

Maar, ik heb nog heel veel andere nuttige tips voor een extra goed (en lekker) herstel voor jullie!

Mijn tips:

Ja, sporten kost energie. Simpelweg omdat je tijdens het trainen je energievoorraden aanspreekt en je spieren belast. Na het trainen herstel je weer; je lichaam brengt de voorraden weer op peil en - als je goed herstelt - maakt je lichaam zelfs wat éxtra energie en spiermassa aan. Oftwel; dat woordje ‘supercompensatie’. Echter, de kwaliteit van je herstel telt ook zeker (heel veel zelfs) mee of je beter én sterker wordt van je training!

1: Ademhalen

Ga je direct na het trainen gestrest achter de computer zitten en twee gevulde koeken opeten, dan herstel je niet. Je motor staat aan, en gaat niet meer uit... Doe je direct na je training een ademhalingsoefening, dan zakt je hartslag en herstel je veel sneller én beter! Dus, zorg ervoor dat je na een zware training niet blijft ‘doordenderen’. Tuurlijk voel je je onwijs goed en zit je vol energie en adrenaline. Maar één ademhalings oefening als je klaar bent helpt echt! Ook tegen hartkloppingen, stress en een onrustig gevoel. Just try it!

Hoe doe ik dit?

Neem na het sporten even een momentje voor jezelf. Gedurende 3 minuten adem je in door je neus, adem je uit door je neus en neem je pauze. Adem langer uit, en pauzeer bewust na je uitademing.

2: Nachtrust

Om je herstel nog meer te bevorderen kun je een eenvoudige ademhalingsoefening doen kort voor het slapen. Simpel he? Niet enthousiast? Kijk dan wat je hartslag is met een hartslagmeter na dat je 5/10 minuten onderstaande oefening hebt gedaan. Zakt je hartslag? Top! Heb je geen meter? Dan voel je vanzelf of het prettig is of niet…

Hoe: Adem in door je neus, adem weer uit door je neus en pauzeer (niet zo lang mogelijk, maar net zo lang tot je weer behoefte hebt om opnieuw te ademen)

Nog iets; naast voldoende slaap kun je soms ook een korte powernap nemen voor een reset van je lichaam. Of gewoon even 5 minuten plat liggen (zonder mobiel) voor een energie boost!

3: Yoga

Ik adviseer de mensen die ik begeleid ook altijd om een vorm van yoga toe te voegen aan hun trainingen. Niet alleen om spierstijfheid tegen te gaan, maar ook voor de balans tussen yin en yang ha-ha! Yoga kan een hele zware krachttraining perfect aanvullen door de spieren te helpen met herstellen. Daarnaast komt verzuring ook vaak door een verkeerde ademhaling, en tijdens yoga let je juist op een goede ademhaling. Je leert te blijven ademhalen en uit de uitademhaling juist kracht te halen. Zo gaat er meer zuurstof naar de spieren waardoor je o.a. beter kunt presteren! Win-win.

4: Zelfmassage

Rekken, strekken, foamrollen… Dit kun je allemaal zelf doen! Door rekken komt er o.a. een diepe doorbloeding van de spieren op gang en met foamrollen kun je wat verkleefde weefsels is even goed aanpakken!

5: Het wondermineraal magnesium

Ikzelf vind het heel fijn om soms in een bad te gaan met magnesiumzout of na het douchen een magnesium spray te gebruiken. En wat dacht je van een lekker magnesium voetenbadje met dit koude weer? Ik ben he-le-maal fan van magnesium. Het wordt niet voor niets hét ontspannings -en wonder mineraal genoemd. Maar, waarom magnesium voor een sporter? Elke keer dat je een beweging maakt – misschien wel honderdduizenden keren per dag – gaan er kleine elektrische prikkels door je lichaam die zorgen voor de aanspanning van spieren. Waar calcium zorgt voor spiercontractie, zorgt magnesium juist voor spierontspanning! Ook helpt magnesium melkzuur te verwijderen na een work-out en het herstel te versnellen. Als je sport verbruikt je lichaam extra magnesium door de bewegingen in je spieren, daarom is het goed om dit mineraal aan te vullen!

Wat doe jij al om optimaal te herstellen na een work-out?

Liefs,

Iris

Blogcategorieën

Recente blogs
Volg mij!
  • Pinterest Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • Facebook Social Icon

Contact?

Bellen kan altijd! Vul hieronder het formulier in ik neem zo snel mogelijk contact met je op.

Openingstijden praktijk

Maandag:    09.00 - 17.00 u

Dinsdag:      09.00 - 17.00 u 

                  20.00 - 22.30 u

Woensdag:  09.00 - 17.00 u

Donderdag:  09.00 - 17.00 u 

                  19.00 - 21.30 u

Vrijdag:        09.00 - 17.00 u

Archief

©2023 by Thyme. Proudly created with Wix.com

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • White Pinterest Icon
  • White Twitter Icon
  • White TripAdvisor Icon

Diëtistenpraktijk Fit met Iris

Frederik van Eedenplein 4

Hazerswoude-Rijndijk (vlakbij Leiden)

info@fitmetiris.com

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon

06-22489144