Deel 2: Acht effectieve tips om lang stil zitten tegen te gaan

In mijn eerste blog kun je de gevolgen lezen van langdurig zitten. In dit deel heb ik wat effectieve tips hoe je aan de slag kunt met jouw zit-gedrag! Verschillende onderzoeken laten namelijk zien dat onderbrekingen al veel fysiologische veranderingen geven.

1. Elke 20 minuten opstaan

Uit onderzoeken van Dr. Vernikos blijkt dat de nadelen van lang zitten vooral tegengegaan worden als je elke twintig minuten minstens één keer opstaat. Het meeste effect heb je als je het opstaan verdeeld over de dag, en dus niet in één keer een aantal keer opstaan en weer gaat zitten.

2. Vier squats per twintig minuten

Je kunt bijvoorbeeld de timer op je mobiele telefoon tijdens je werkdag op twintig minuten zetten en als hij afgaat (desnoods op de wc) vier ‘(jump) squats’ doen

Tip: Download de ‘Big Stretch Reminder’ op je computer. Ikzelf gebruik de Polar A360 waarbij ik precies kan zien hoe lang ik al zit, hoeveel stappen ik heb gezet en of ik een beetje ‘actief’ ben geweest en mijn activiteitsdoel (100%) van de dag heb behaald. Ook heeft dit model een ingebouwde hartslagmeter. Zo kan ik ook zien of ik niet te snel adem (lees hier meer). Dit model houdt 24/7 je dagelijkse activiteit en slaapkwaliteit bij én je krijgt meldingen wanneer je te lang zit. Een échte aanrader!

3. Meer bewegen tijdens het zitten

Meer bewegen tijdens het zitten: dus af en toe verschuiven op je stoel, even lekker overdreven uitrekken (heeeerlijk haha) en regelmatig letten op je houding en veranderen van positie, helpt ook. Of ga op een zitbal zitten. Je spieren moet dan constant compenseren en de balans bewaken. Hou je van lezen en tv kijken? Ga dan in een actieve kleermakerszit op de bank of de grond je boek lezen. Of staand ha-ha! Elke minuut minder zitten is winst!

4.Functionele bewegingen

Bauw functionele bewegingen in; beweeg op het moment dat er toch al iets moet gebeuren. Pak de trap, loop rond als je wordt gebeld, ga op één been staan tijdens het tanden poetsen etc. Ook kun je denken aan staand vergaderen, blijven staan als je met het OV reist, een bushalte eerder uit stappen etc.

5. Oefeningen aan je bureau

Doe regelmatig wat oefeningen achter je bureau. Leg je hoofd bijvoorbeeld op je schouders en doe dit 20 seconden naar iedere kant. Rol je schouders 20 seconden naar achteren. Doe een ‘bureau-push-up’, plaats je handen daarbij iets wijder dan je schouders op je bureau. Ga op je tenen staan zodat je gemakkelijker naar voren kunt buigen en ga tien keer heen en weer. Ook heb je tegenwoordig zit-sta bureaus. Lekker staan achter je bureau dus ha-ha!

Kortom: kom wat vaker uit je stoel!

Héél veel succes!

Liefs,

Iris

Blogcategorieën

Recente blogs
Volg mij!
  • Pinterest Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • Facebook Social Icon

Contact?

Bellen kan altijd! Vul hieronder het formulier in ik neem zo snel mogelijk contact met je op.

Openingstijden praktijk

Maandag:    09.00 - 17.00 u

Dinsdag:      09.00 - 17.00 u 

                  20.00 - 22.30 u

Woensdag:  09.00 - 17.00 u

Donderdag:  09.00 - 17.00 u 

                  19.00 - 21.30 u

Vrijdag:        09.00 - 17.00 u

Archief

©2023 by Thyme. Proudly created with Wix.com

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • White Pinterest Icon
  • White Twitter Icon
  • White TripAdvisor Icon

Diëtistenpraktijk Fit met Iris

Frederik van Eedenplein 4

Hazerswoude-Rijndijk (vlakbij Leiden)

info@fitmetiris.com

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon

06-22489144